Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2009 09:57 - Солено
Автор: min11hetep Категория: Новини   
Прочетен: 2244 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 15.01.2009 12:34


5 причини София да не става Берлин

Нов план „Маршал” спасява германската промишленост, а у нас кабинетът пръска излишъка с по 190 млн. на месец Нора Стоичкова; в. "Новинар"; 14.01.2009 г.

image 
Често срещана гледка по софийските улици.
Кога ли ще настигнем Берлин? 
Снимка: Люлин Стаменов

     Германия е очарователна страна, с очарователни замъци и ландшафт, заселена с очарователни хора. Които напук на широко разпространените вярвания у нас хич, ама хич не са задръстени. Щом са успели да построят наново една разпокъсана държава от пепелищата на Втората световна война, а 50 години по-късно да платят и обединението й, а междувременно да станат най-мощната европейска икономика. С най-голяма годишна вноска в еврофондовете - същите пари, които ние много обичаме да „усвояваме”. И на всичко отгоре са изградили една страна с потенциал да издържа на всякакви кризи.
     Ето я сега на екрана очарователната г-жа Меркел да обявява мерки за 50 млрд. евро в помощ за германската индустрия. И да дава по 2500 евро награда за оная глава от населението, която реши да си смени бавареца с чисто нов. Тази непосилна не само за нашето въображение задача е възможна само ако преките й изпълнители са германци и нищо друго. Защото това са хора, които много внимават най-напред кого слагат начело на държавата и кого - за министър на икономиката си.
     Представете си поне за миг тандемът Сергей Станишев – Петър Димитров да обявят, че ще дават едни 3,6 млрд. от излишъка в помощ на българската индустрия. Вместо да организират екскурзии за пенсионери, да захранват разни съмнителни пиар агенции с милиони в евро и изобщо да ги пръснат за не знам какво още. Кабинетът на Станишев пръска по 190 млн. лв. на месец, обяви Мартин Димитров и правилно пита човекът – за какво точно бе, джанъм.
     А на Станишев – Димитров им хрумва в тая сегашната криза единствено да хванат самолета за Москва и да се срещат с товарищ Путин. Защото за никакви преговори не може да става въпрос с шефа на най-богатата на ресурси държава в света и държавицата България.
     И затова Станишев и приятели са наши началници, а не на германците. Най-малкото хората там биха се поинтересували откъде се пръкнаха тия двамата, преди да отидат да им гласуват. В което се състои и първата разлика между София и Берлин.
     Германците не признават анонимни герои, пръкнали се из една гола амбиция. Втората разлика се състои в едно качество, което ние по рождение презираме. Германецът е навикнал да се труди, за да си изкара заплатата. Барабар с гастарбайтерите. Този европейски гражданин не се гнуси от работа, която може спокойно да върши и един робот. Т.е. за него е най-първа задача да принажда стойност към брутния вътрешен продукт на страната си. Както може. Deutschland uber alles. Така е култивирано съзнанието му – чест е за германеца да бъде част от общия просперитет.
     Докато нашите братя и сестри гледат по-другояче на БВП-то и на трудовото си възнаграждение. Ние все още сме на етапа оти да работим, като можем да седим. Оти да седим, като можем да лежим. И какво смятате се ражда от тая повсемесна лежачка? Единствено схеми за крадене от общото. Защото общите пари най-стават за крадене. Нали не се знае кой се е потил за тях. А най-сладкият нектар за българина е скрит в чуждото имане.
     Което ни води до третата причина София да е гето, а Берлин – уреден европейски град. Завистта. Когато един човек е по природа мързелив и тъп, на него винаги му се зловиди, ако някой друг живее по-добре от него. И гледа не той да постигне същия стандарт, а се заема да го събори в калта по всякакви начини. Така не се чувства самотна жаба в гьола.
     Да вземем например банките. Оня ден в едно такси двама шофьори обсъждаха лихвите по заемите си. И докато единият се тюхкаше, че от началото на годината заемът му е с 10 лв. по-скъп и ау, какво ще правим сега!, другият ни обади един потресаващ факт. Старозагорските банкери взели, че разлепили по входовете на блоковете списъци с имената на неизрядните си длъжници. Нещо като другарски съд ли търсят, или само така ни се струва.
     Безумни съобщения по телефоните получиха оня ден и всички, които са ползвали определени стокови кредити. За хората, които не са наясно, това е възможност да си купиш телевизор, пералня, миксер или нещо друго на вересия. Този заем е с висока, но фиксирана лихва и срок на изплащане. Та същите тия банкери ни разпратиха в края на работния ден специалната си оферта: „Вземете 3000 лв. сега с гратисен период и примерна лихва от 124,5 лв. за 36 месеца.”.
     Като се умножат обаче последните цифри от горното съобщение, се получава сумата от 4482 лв. Излиза, че лихвата барабар с годишния процент на разходите е 1482 лв. – или близо 50%. Който се хване, хване. Това известие вероятно е първото, че някой в държавата отпуска заеми. Изобщо. Сега нашите банкери са озверели за депозити.
     Обещават едни процентчета за авоарите ни в бурканбанк, все едно са някаква нелепа реинкарнация на Майкъл Капустин. Направо подлудиха пенсиите, които още помнят времената на златния лев. Когато най-голямата добродетел е спестовността, или, казано по народному - да цепиш стотинката на две. Не че германците са се отдали на свободен харчлък, но пък ние открай време цепим стотинката на две, пък баварци сред нас карат само определени хора.
     И докато българинът само тихо ще пропсува подобна оферта, германецът би постъпил другояче, когато започнат да му пълнят пощата с дивотии. Най-напред ще отиде да докладва в полицията. А после ще си потърси и правата в съда, ако много вземат да го притесняват. Да оставим настрана, че на редовите германски банкери и през ум не им минава подобна идея. Защото разполагат с ред други възможности да печелят пари, вместо да ограбват сънародниците си.
     В което се състои и четвъртата разлика между нас и германците. Докато техните банкери показват контрол по време на криза и се опитват по всякакъв начин да помагат на длъжниците си, нашите банкери вдигат час по час лихвите по старите си заеми. В резултат на което от ноември насам лошите кредити непрекъснато нарастват. Централните ни банкери успокояват, че засега това не било страшно. Но като се има предвид тревожната неяснота около загубите за икономиката ни от руско-украинската газова война, никой не е наясно как точно ще ни изненадат с лихвите още през март. Единственото, в което напълно сме сигурни, е, че ще стане доста тежко.
     Една от най-съществените разлики между София и Берлин обаче е в манталитета. В прословутата българска търпеливост. Която в нашия случай изобщо не е добродетел. Търпим, защото не ни идва на ум как по друг начин да реагираме на връхлитащата действителност. Затова подвиваме опашки и чакаме да ни мине. Вместо да решим проблемите си. И да признаем, че има по-талантливи и можещи от нас.
     От които едва тогава ще можем да научим нещо ново. И че трябва да правим нещата както трябва, а не както ни дойде. И най-важното – като се заловим с нещо – да го довършим. А не на тоя му дойде на ум да връзва с магистрала селата в Източните Родопи, на друг да му хрумне да вдига естакади в София, трети пък плаши гаргите, че пак ще пуска 3-ти и 4-ти блок. Пети иска да въвежда еврото. А в суматохата някой вземе, че прокопае с булдозер плажа на курортното село Лозенец и смени коритото на цяла река… Наказани да се виждат някъде?
     Нищо чудно при тези обстоятелства, че самите ние, като ни предложат да илюстрираме татковината си в Брюксел, първото, което ни дойде на ум, да бъде инсталация от клозетни чинии… Както наскоро направи скандалният чех Давид Черни. Защото умението да живееш не се състои в това да летиш или пълзиш, а в умението да ходиш по земята. Така казват будистите. Нашите духовни водачи нищо не ни казват, защото от 20 години насам за заети само с едно - битката за свещоливницата. Нежели за душите ни.






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. cornflower - много точно
16.01.2009 16:06
благодаря ти
цитирай
2. min11hetep - :):):)
17.01.2009 08:54
................................................
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: min11hetep
Категория: Поезия
Прочетен: 927310
Постинги: 392
Коментари: 4803
Гласове: 51315
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031